Leidinggeven van binnen uit

Leidinggeven van binnen uit

Ze gaf leiding aan ongeveer 100 collega’s en wilde een volgende stap zetten in haar ontwikkeling. “Welk boek over leidinggeven moet ik lezen, er zijn er zoveel en ik wil meer kennis.”

Als antwoord stelde ik een andere vraag; “Wil je meer kennis of meer inzicht?” Ze snapte het verschil en vroeg hoe ze kon ‘werken’ aan zichzelf om meer inzicht te krijgen.

Ik nodigde haar uit de volgende ideeën te onderzoeken.

Ontspannen als kernkwaliteit.

Als je met een probleem of issue zit, wanneer krijg jij dan je aha-moment, de oplossing of het begin ervan? Het antwoord dat mensen geven is bijna altijd vergelijkbaar; als we ontspannen zijn, er niet bewust mee bezig. ‘als ik opsta en nog half slaap’, ‘op het strand of in het bos’, ‘als ik aan fietsen ben’, ‘tijdens het douchen of op het toilet’

Ontspannen en vertrouwen hebben liggen in elkaars verlengde. Durf je je kennis aan de kant te zetten, te ontspannen en erop te vertrouwen dat ergens, je kunt niet eens zeggen waar het vandaan komt, er een inzicht opkomt en je weet wat te doen.

Dit ontspannen werkt nog sterker als je het als team kunt doen, waarbij je de moed opbrengt om aan te geven dat je het antwoord nog niet hebt, dat je het niet weet.

Hoe goed ben jij in ontspannen en hoe zit het met jouw vertrouwen in …?

Niet weten als succesfactor.

Wanneer we durven toe te geven dat we iets niet weten, dan geeft dat ruimte en in die ruimte ontstaat iets wat leidt tot inzichten. We hoeven niet te forceren, we hoeven ons niet beter voor te doen, soms weten we het gewoon even niet.

Wanneer je durft niet-te-weten is het ook minder nodig om alles te willen controleren. De meeste bedrijven zijn zo complex dat het toch al onmogelijk is om op termijn via een control-mind succesvol te kunnen zijn.

Hoe makkelijk of moeilijk is het voor jou om soms toe te geven dat je ‘het’ even niet weet en om hulp te vragen?

Accepteren als basis voor groei en ontwikkeling.

Accepteren, echt accepteren wat is, maakt het mogelijk om vanuit helderheid de volgende stappen te zetten. Accepteren is niet hetzelfde als berusten, dat is slachtofferschap. Accepteren is verantwoordelijkheid nemen, het geeft een bepaalde vorm van rust en vanuit die rust wordt er gepast gehandeld.

Voortschrijdend inzicht werkt alleen positief als je het gebruikt om te leren voor keuzes nu of in de toekomst. Wat met regelmaat gebeurt is dat voortschrijdend inzicht eigenlijk misbruikt wordt om te veroordelen en te vingerwijzen. “Had je anders moeten doen, hè, pannenkoek!” Ook dat is een vorm van niet accepteren en slachtofferschap.

Hoe goed ben jij in accepteren wat gebeurt en als je dat nog moeilijk vindt, kun je dan beginnen om dát te accepteren?

Authentiek zijn is kiezen voor zelfwaardering, voldoening en vrijheid.

Het beste wat je kunt betekenen voor anderen en jezelf is authentiek zijn. Jezelf volledig inbrengen met alles wat je hebt is synoniem met jezelf volledig wegcijferen. Als je jezelf volledig inbrengt is het mooiste wat je kunt betekenen in samenwerking met anderen. Je gaat dan voorbij aan je ego, dat denkt een imago te moeten hooghouden. Authentiek zijn is jezelf ongecensureerd en tegelijk gedisciplineerd inbrengen (uitspraak geleend van Piet Weisfelt).

Waar en wanneer mag jij nog authentieker worden?

Eenheid als uitgangspunt.

Wij zien niet wát we denken, we zien hóe we denken. In hoeverre ben je bewust hoe je denkt en wat je daardoor om je heen creëert en ziet?

Zie je de verbondenheid en de eenheid van alles en iedereen onder de prachtige verscheidenheid die we ook zijn? Laat je je leiden door verbondenheid en vandaar uit genieten van de verschillen, of ga je vooral uit van de verschillen en de verschillende belangen, waar je mee hebt om te gaan. En hoe  heeft jouw uitgangspunt impact op je samenwerking en leiderschap?

Uitnodiging: Koop voor jezelf een zogenaamd dummy boek en schrijf het vol met alle inzichten die je krijgt wanneer je bovenstaande aspecten in jezelf gaat onderzoeken. Kijk mild naar jezelf en ontdek hoe jouw leiderschap zich ontwikkelt als je leidinggeeft van binnenuit. Het beste boek dat je de komende periode kunt lezen.

Arno

Januari ‘22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *