Leidinggeven aan diversiteit

Leidinggeven aan diversiteit
Een klant van mij had mij uitgenodigd samen te brainstormen over een module voor de leidinggevenden met als titel: ‘Leidinggeven aan diversiteit’. Al pratend kwamen wij tot de conclusie dat het goed zou zijn om de term diversiteit niet te gebruiken. Uiteindelijk kwamen we tot een nieuwe invulling: ‘Leidinggeven aan een veelvoud van perspectieven’. Uit ons gesprek ontstond de volgende werkvraag; ‘Hoe kan ik als leidinggevende de potentie in het veelvoud van perspectieven optimaal de ruimte geven om onze ambities waar te maken?’ 

Ik wil met deze post jou als leidinggevende, uitnodigen om zelf met jouw team te onderzoeken of onderstaande onderwerpen, die mijn klant en ik onder andere geformuleerd en uitgewerkt hebben, bij jou en jouw team een rol spelen.

Ken je jezelf?
Ben je je bewust van jouw perspectieven, projecties op en overtuigingen over jezelf en anderen? Hoe kunnen we de zelfwaardering van onszelf en collega’s verhogen, met als gevolg dat het eventueel afwijzen en veroordelen van anderen vermindert en er echt openheid is voor de mening van een ander?

Werkomgeving en cultuur
In hoeverre hebben we onze omgeving zo ingericht dat deze uitnodigt om mee te denken over de korte termijn resultaten en lange termijn innovatie en ontwikkeling? Hoe kunnen we ruimte geven aan het individu met de ‘afwijkende’ mening? Hoe hebben we het overleg georganiseerd om parallel denken mogelijk te maken in tegenstelling tot vooral ‘tegen’ elkaar in praten vanuit de eigen voorkeuren. In hoeverre is er aandacht voor de eventuele culturele verschillen in communicatie en hiërarchie en maken we daar op een goede manier gebruik van? 

Waarden, normen en ambities
Hoe creëren wij ruimte om de gedeelde en de verschillen in waarden en normen te bespreken en te vertalen naar houding en gedrag? Het belang voor dit bedrijf om aan deze onderwerpen aandacht te geven komt voort uit het gegeven dat de leiding zelf heeft gesteld dat 70% van hun succes wordt bepaald door de cultuur en het benutten van de aanwezige kwaliteiten en 30% door de techniek.

Hoe wordt in jouw bedrijf omgegaan met het veelvoud aan perspectieven en in hoeverre wordt de aanwezige potentie gewaardeerd en benut?

Succes met je onderzoek.

Arno

Oktober ’24